Kuchnia
dominikańska kuchnia zawiera w sobie szeroką gamę przeróżnych smaków, a najbardziej charakterystycznymi potrawami są: „La Bandera”- potrawa z ryżu, duszonego mięsa i czerwonej fasoli, „Chenchén”- rozgotowane kolby kukurydzy podawane z kozim mięsem, „Tortilla de huevos y Papas”- placek kukurydziany podawany z ziemniakami, „Locrio de Gallina”- zupa z białego ryżu z dodatkiem kurczaka. Bardzo popularne są owoce morza oraz słodkie soczyste owoce, takie jak ananasy, czy papaje. Należy spróbować również specjałów z bananów: puree z gotowanych bananów, które nie jest deserem, tylko częścią głównego posiłku, gotowane zielone banany, lub dojrzałe gotowane banany, podawane z cukrem i cynamonem.
Napoje
najbardziej popularnym napojem jest „pi?a colada”, serwowana w każdym miejscu kraju, składa się z rumu zmieszanego z mlekiem kokosowym i ananasem, w droższych wersjach podaje się go w wydrążonym ananasie
Pamiątki
cenną pamiątką przywiezioną z Dominikany będą wyroby z bursztynu. Bursztyn dominikański występuje w kolorach od ciemnych do niebieskawych aż po jasną żółć. Nie wolno wwozić do Polski pamiątek wykonanych z chronionych zwierząt, dużych muszli, preparowanych ryb itp.