Kuchnia
kuchnię arabską trudno przypisać do konkretnego kraju. Kuchnia w Emiratach Arabskich różni się w zależności od danego regionu. Tradycyjnymi potrawami między innymi są: „Arabi Khubz”– znana w Polsce jako pita (płaski chleb), „Basbosa” - jest to tarta z kuskusem, pieczona z syropem daktylowym, „Arayess” - tradycyjna pita nadziewana jagnięciną z dużą ilością kardamonu, smażona na głębokim tłuszczu. Warto spróbować „Kaaftaji” - są to ostre smażone kotleciki z wątróbką, dynią i sporą ilością pieprzu oraz „ Jarhis” - zapiekanka przyrządzana z rozgniecionej prażonej pszenicy, jogurtu i czosnku. Popularne są również ciasta z daktylami, ciasta z orzechami i miodem. W kuchni arabskiej do przyprawiania dań używa się tymianku, majeranku, soli, sumacku, kolendry oraz czosnku.
Napoje
tradycyjnym napojem jest „Ajran”, który powstaje na bazie jogurtu i wody z dodatkiem przypraw. Po posiłkach przeważnie pija się kawę, a następnie herbatę.
Pamiątki
najlepszymi pamiątkami z pobytu w Emiratach Arabskich są stroje arabskie, dzbanuszki, korale, niewielkie rzeźby, kieliszki i perskie dywany.
Ubiór
według tradycji Islamu odzież należy nosić tak, aby zakrywała jak największą powierzchnię ciała.
Ramadan
w okresie ramadanu zabronione jest picie i spożywanie pokarmów w miejscach publicznych.
Fotografowanie
w Emiratach Arabskich istnieje całkowity zakaz fotografowania kobiet bez zgody męża lub mężczyzny towarzyszącemu kobiecie.