Kuchnia
podstawą wyżywienia w Etiopii jest teff (zboże uprawiane tylko w Etiopii), z którego najczęściej wyrabia się kwaśny placek zwany indżera. Dodatkami do placków są różnego rodzaju sosy lub mięso. Innym specjałem jest kitfo (etiopski tatar) – mocno doprawione, surowe mięso, spożywane na ciepło.
Napoje
narodowym trunkiem Etiopii jest tedź. Jest to bardzo smaczny, słodko – kwaśny miód pitny, zwany królewskim napitkiem. W Etiopii wytwarza się również lokalne piwa. Wśród marek najbardziej cieszących się uznaniem u smakoszy wymienić należy Harar i Bedele. Kawa jest napojem, który w Etiopii pije się wszędzie i towarzyszy ona każdemu Etiopczykowi od wczesnych lat życia. Dzięki specjalnej ceremonii przyrządzania kawy (opisanej poniżej), napój ten osiąga wyśmienity smak i aromat.
Pamiątki
będąc w Etiopii warto zwrócić uwagę na wełniane i bawełniane szale, malowane na skórze obrazy, użytkowe rzemiosło artystyczne, srebrną i złotą biżuterię oraz kawę.
Fotografowanie
turyści zobowiązani są do uiszczenia opłat, za prawo do wykonywania zdjęć w świątyniach etiopskich. Należy bezwzględnie przestrzegać zakazu fotografowania mostów oraz budynków, w których znajdują się instytucje państwowe.
Obyczaje
przemieszczanie się po miastach jest utrudnione, ze względu na brak nazw ulic oraz numeracji domów. Za punkty orientacyjne służą znane lokalnej ludności miejsca.
W Etiopii ze względu na to, że duża część społeczności wyznaje Islam, należy przestrzegać określonych zasad. Wchodząc do kościołów etiopskich, należy pamiętać o zdjęciu obuwia. W całej Etiopii wszystko robi się prawą ręką. Nie wolno dotykać kobiet, całować ich w rękę, zaczepiać i zaczynać rozmowy. W czasie Ramadanu nie wolno publicznie jeść ani pić. Między 12 a 14 godziną zamiera życie w bankach, urzędach i muzeach.
Etiopia jest chyba jedynym krajem na świecie, w którym można obejrzeć wyjątkowy rytuał przyrządzania kawy. Zgodnie ze zwyczajem odprawiają go kobiety. Surowe i umyte ziarna kawy prażone są na patelni, po czym ubijane w moździerzu. Następnie przygotowywany jest napar - zalewa się kawę gorącą wodą w specjalnym glinianym dzbanku. Kawa podawana jest z dodatkiem prażonej kukurydzy, a ceremoniałowi towarzyszy zapach palonego kadzidła lub ziół. Napój pije się z malutkich czarek, najczęściej z cukrem.