Kuchnia
na kuchnię malezyjską znaczący wpływ miały kuchnie chińska, hinduska i malajska. Większość dań oparta jest raczej na ryżu i makaronach .Najczęściej produkty te podawane są w postaci podsmażanej - makaron - mee goreng, ryż - nasi goreng. Najbardziej znanym daniem malajskim jest satay. Są to kawałki marynowanego mięsa wołowego lub drobiowego opiekane na węglu drzewnym, podawane w sosie z orzeszków ziemnych. Na śniadanie często jada się ”nasi lemak” - ryż z orzeszkami ziemnymi, kokosem i rybą. Popularnym deserem jest „ali batu campur” - schłodzona mieszanina lodów z fasolą, słodką kukurydzą i cukrem palmowym.
Napoje
w Malezji bardzo popularna jest herbata. W miejscowych kawiarniach podaje się ją ze skondensowanym mlekiem. Dużym zainteresowaniem wśród turystów cieszą się soki, wyciskane na ulicznych straganach ze świeżych owoców.
W restauracji
w restauracjach i hotelach dolicza się do rachunku 10% napiwku za obsługę. W przypadku bardzo uprzejmej obsługi można dać dodatkowy niewielki napiwek.
Fotografowanie
nie można robić zdjęć bez zezwolenia osób fotografowanych. W świątyniach hinduskich zazwyczaj nie można robić zdjęć.
Woda
z kranu nie nadaje się do picia. Należy pić wodę tylko butelkowaną.. Nie należy też brać lodu do napojów.
Zasada prawej ręki
należy pamiętać, że muzułmanie i hindusi uważają lewą rękę za nieczystą. Należy wystrzegać się używania lewej ręki w kontaktach z mieszkańcami Malezji np.: płacąc w sklepie lub wręczając prezenty.
Zwyczaje
w Malezji nie targuje się zazwyczaj przy zakupie artykułów codziennego użytku. Jest to jednak wręcz obowiązkowe jeśli kupujemy pamiątki, antyki i inne artykuły zwykle poszukiwane przez turystów. Należy się targować nawet jeśli produkt posiada wywieszkę z ceną. To samo dotyczy przejazdów rikszą i taksówkami.
Ostrzeżenie
handel narkotykami w Malezji karany jest śmiercią. Obce obywatelstwo nie chroni przed szubienicą. Za posiadanie nawet niewielkiej ilości narkotyków grozi długoletnie więzienie lub chłosta wymierzona prętem z trzciny.