Kuchnia
słoweńska kuchnia powstała na skutek połączenia tradycji alpejskiej, panońskiej oraz śródziemnomorskiej. Potrawy przyrządzane są przede wszystkim z kaszy, mąki, fasoli i ziemniaków. Tradycyjną słoweńską potrawą jest jota – zupa ziemniaczano fasolowa z kiszoną kapustą, następnym przysmakiem są pierożki zwane śtruklj, Słoweńcy posiadają 70 rodzajów przeróżnych pierogów. Ważnym elementem słoweńskiego menu stanowią owoce morza. Znaną potrawą jest puella - ryż z owocami morza. Oczywiście nie można wrócić do kraju nie degustując krvavicy – kaszanki podawanej z kaszą kukurydziana, tartufie - trufle ze stekiem lub makaronem czy burka – rodzaj bułki nadziewanej twarogiem również mielonym mięsem.
Napoje
popularnym napojem na Słowenii jest piwo, najbardziej znane marki to : Črni Baron i Kratochvil Pils. Kolejnym lubianym trunkiem tego narodu jest wino, które od wieków produkowane jest na terenach Słowenii, najlepszymi gatunkami są: Renski Rizling, Cviček, Šipon Teran.
Pamiątki
wracając do kraju warto zabrać ze sobą dobre wino, wyroby ze szkła, pyszne miody, ręcznie robione koronki, tradycyjne suszone szynki. Dla miłośników narciarstwa czeka w sklepach sprzęt narciarski, który można kupić taniej niż w Polsce.
Toast
ważne jest by podczas wnoszeniu toastów zawsze patrzeć innym w oczy.
Palenie
w Słowenii wszedł w życie zakaz palenia wyrobów tytoniowych w miejscach publicznych. Złamanie zakazu wiąże się z otrzymaniem mandatu w wysokości 150 euro.